Een grafsteen laten graveren of beletteren? Naar overzicht

Een grafsteen laten graveren of beletteren?

Uw dierbare is overleden en u moet allerlei keuzes maken. Een van deze keuzes is de opmaak en belettering van de grafsteen. Deze maken de grafsteen persoonlijk en uniek. Maar wat is nu de juiste keuze? Graveren of beletteren? In deze blog ga ik dus twee soorten belettering vergelijken, namelijk ‘in’ (graveren) en ‘op’ (opliggende belettering) de grafsteen.

Opliggende belettering

Er zijn veel mogelijkheden in opliggende belettering, zoals tekst in RVS of aluminium. Deze letters worden ‘op’ de steen aangebracht. Er worden gaten in de steen geboord en met behulp van vastzittende pennen vastgezet.
Wil je een grafsteen met een moderne uitstraling? Dan is RVS belettering een goede keus. Dit materiaal is de laatste jaren sterk in opkomst en leent zich perfect voor op grafstenen. Wil je dat de grafsteen meer een chique, decoratieve uitstraling heeft, kies dan voor aluminium. Met aluminium kan je veel kanten op en is daardoor ook erg populair. Aluminium belettering kan je in zijn ‘eigen’ zilveren kleur verkrijgen, maar mocht je willen kiezen voor een ander kleur is dit ook mogelijk, zoals zwart, brons, goud. De veelzijdigheid is niet het enige voordeel van aluminium. Doordat aluminium letters worden geanodiseerd, zijn deze erg duurzaam. Het product wordt hierdoor versterkt en de levensduur verlengd.

Het laatste en misschien wel het belangrijkste voordeel van opliggende belettering is dat het erg eenvoudig is in onderhoud. Hierdoor bespaar je jezelf tijd en geld in onderhoud van de grafsteen. Je wil natuurlijk dat de grafsteen zo lang mogelijk mooi blijft met zo min mogelijk onderhoud.

Belettering in RVS of aluminium de juiste keus voor u? Kijk dan op TOWA voor verschillende lettertypes en mogelijkheden.

Graveren

Het is ook mogelijk om letters ‘in’ de grafsteen te plaatsen door middel van graveren. Deze letters worden eerst in de steen aangebracht en daarna met verf ingekleurd. De letters worden enkele milimeters diep onder hoge druk in de steen gestraald. Het nadeel van deze methode is dat na verloop van tijd de verf uit de letters zal gaan. Deze zullen een keer in de zoveel tijd opnieuw ingekleurd moeten worden. Tevens zie je vaak dat door de weersomstandigheden de binnenkant van de letters sneller groen kleuren.

Er zitten dus meer voordelen aan opliggende belettering. Het geeft een moderne uitstraling en is makkelijk in onderhoud. Waarbij graveren vroeger vaker werd gebruikt, is moeilijker in onderhoud en zal vaker opnieuw gedaan moeten worden.

Naar overzicht
Deel dit artikel